Podzimní novinky – nakladatelství Portál

3 knižní novinky - 2 pro děti a 1 pro učitele

3. 1. 2021

Na podzim jsem z nakladatelství Portál uzmula 3 novinky, které mě zaujaly.

Začneme těmi pro děti.

  • První novinkou je kniha Nejkrásnější místo na světě od autora Petra Horáčka. Tato knížka je krásným příběhem králíčka, který se vydává do světa, aby objevil, kde je nejkrásněji. Postupně obchází různá zvířátka, která mu odpovídají, proč je jim nejlépe na daném místě. Na závěr svého putování dojde k poznání, že nejde o krásu místa, ale o to, že je mu dobře tam, kde má své přátele. Typ knížky, kde převažují krásné ilustrace nad textem, dává dětem prostor k pěknému přemýšlení a vybízí k dalšímu povídání. Milá, dojemná a citlivá kniha!

 

  • Druhá dětská kniha má název Jsem zlodějka? autorka Abigail Rayner. Váhala jsem, jestli kluky kniha zaujme, protože hlavní hrdinka je holka (a to, co je "pro holky" u nás normálně moc neprojde), ale téma je tak lákavé, že s tím pak neměli kluci vůbec problém...Jde o příběh holčičky, která toužila ve škole po blyštivém kameni a také jej ukradla. Obchází rodinu a všem pokládá otázku, zda někdy něco ukradli. Mně jako dospělé přišly některé odpovědi dost vtipné, takže jsem se u knihy pobavila také. Závěrem samozřejmě svůj čin napraví. Určitě každé dítě někdy nad tímto činem přemýšlelo, když si přálo něco nedosažitelného, proto je bezva toto téma s dětmi probrat a otevřít. Kniha plná ilustrací s menším množstvím textu zaujme určitě všechny děti.

Poslední knihou je Rychlá pomoc pro učitele od Annette Breau a Todda Whitakera. Na 174 stranách najdete přehled 60 náročných situací a jejich řešení. Situace jsou rozděleny od 5 témat, pro představu:

1. Obtížné situace se studenty (Studenti nenosí pomůcky do vyučování, Několik studentů vás nemá v oblibě atd.)

2. Obtížné situace s dospělými (Někteří spolupracovníci jsou negativní, Chcete zapadnout do učitelského sboru atd.

3. Řízení třídy (Studenti mají potíže s žalováním, Máte ve třídě chronického žvanila atd.)

4. Úkoly související s výukou (Většina studentů nezvládla písmenou prověrku, Ve třídě chcete mít ticho atd.)

5. Obtížné situace v pracovním životě (Nemáte čas na všechny mimoškolní funkce, Bojíte se sociálních sítí atd.)

Knížka se hezky čte, každý problém je max. na 3 stranách, popsána výchozí situace, tipy, co zkusit a sekce zapamatujte si. 

Byla jsem velmi zvědavá na rady při řešení, protože autoři nejsou Češi a co si budeme...vzdělání a výchova se hodně v rámci celého světa liší, ale mile mě překvapilo, že většina rad byla tak univerzálních, že jsou určitě využitelná i v našem školství. Každý učitel je jiný, věci řeší jinak, svým osobitým způsobem, ale někdy se každému z nás stane, že se na svůj problém nedokáže podívat s nadhledem, zasekne se na "mrtvém bodu" a nejde to zpět ani dopředu. A to někdy stačí opravdu málo a je po "problému". Věřím, že knížka poskytne potřebný impuls, jak se na věci podívat jinak. Je užitečná, jak pro začínajícíc pedagogy, tak pro ty zkušené, kteří se jen na chvíli "zasekli".

Nejkrásnější místo na světě - Petr Horáček

Jsem zlodějka? Abigail Rayner

Rychlá pomoc pro učitele od Annette Breau a Todd Whitaker

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář k zápisku blogu

Odesláním formuláře souhlasíte
s Podmínkami ochrany osobních údajů