Čtenářská slavnost aneb jak probíhá ta naše

Tak jsem sepsala po prosbách na sociálních sítích náš harmonogram a nápady. Třeba někoho inspirujeme.

21. 2. 2022

Čtenářská slavnost podle našeho probíhá:

  • Pro prvňáky (orientačně jich míváme kolem počtu 6)
  • Leden/únor dle situace
  • První vyučovací hodinu (tedy dopoledne)
  • Pozváni jsou rodiny prvňáčků, paní učitelka s předškoláky z MŠ a ve třídě jsou s námi také druháci. Všechny se snažím zapojit do probíhajících aktivit.
  • Úkoly samozřejmě volím podle toho, jak jsme daleko a co prvňáci zvládnou. (Na fotkách uvidíte většinou velká tiskací písmena, která se učíme všechna jako první.)
  • Nemá to být dokonalé, je tam prostor pro chyby a snažím se o pohodovou atmosféru a nic oficiálního.

1. Představení prvňáčků - každý se představí, řekne básničku k nějakému písmenku, popř. slova, která na písmeno začínají...

2. Umíme rozpoznat písmenka - Přechod přes písmenkový koberec (máme od značky Učení s nápadem) - Prvňák si stoupne ke kraji koberce, určený druhák mu diktuje písmenka, na která má prvňák stoupat až postupně dojde na druhý konec.

3. Náslovná hláska - Na tabuli jsou magnetická písmena, předškoláci z MŠ rozdávají prvňákům magnetické obrázky, ti je pak cvakají na tabuli k počátečnímu písmenu obrázku.

4. Čtení slov s porozuměním - Prvňáci mají karty se slovy na koberci, vezmou kartu, přečtou slovo a přiřadí ho na tabuli do sloupečku podle toho, jestli je to osoba, zvíře nebo jídlo. Předškoláci vyberou na závěr každému prvňákovi jednu kartu se slovem a ten s ním má vymyslet pěknou větu.

5. Čtení vět s porozuměním - Pro tento úkol jsem vytvořila vlastní materiál "Osm spolužáků". Princip je takový, že na tabuli visí 8 barevných obrázků dětí. Každý prvňák dostane 4 věty o nějakém dítěti. Jeho úkolem je si věty přečíst a ke správnému obrázku dítěte přiřadit jeho jméno a 3 obrázky, které vystihují, co se o něm ve větách psalo.

6. Kytara a zpívání - Mezi jednotlivými aktivitami zařazuji cca 2x pohybové písničky s kytarou. Mohou se zapojit kromě prvňáků, také předškoláci a druháci.

7. Zhodnocení, pochvala a pasování prvňáčků na čtenáře. Každý prvňák postupně poklekne na připravenou podložku, vyřku formuli: Pasuji Tě na čtenáře/čtenářku. Poťukám na ramena a hlavu dřevěným písmenkovým mečem, se kterým jsem začala ve škole pasovat už v roce 2008, proto zdůrazňuji jeho historickou hodnotu :). Každý žáček si pak odnese medaily a knihu s věnováním. Někdy ještě třeba na oslavu upeču něco dobrého na zub, ale to jsem třeba letos nezvládla.

 

Doufám, že jsem odpověděla tímto souhrnem na vše, k čemu přišly dotazy a kdyby ne, neváhejte zanechat komentář níže a já ráda odpovím. 

Komentáře

Přidat komentář

Romana Veselá napsal(a) 26. 3. 2022 18:46

Dobrý den, moc děkuji za krásnou inspiraci! Mohla bych se zeptat kde se dají sehnat ta magnetická písmenka a obrázky? Moc děkuji za radu. R. Veselá

Tereza Chaloupková reagovala 27. 3. 2022 11:49

Dobrý den, bohužel s tím přijel nějaký obchoďák do školy a už si nevzpomenu...

Přidat komentář k zápisku blogu

Odesláním formuláře souhlasíte
s Podmínkami ochrany osobních údajů